Experimenteel broedhuis pootvis


In hartje Utrecht bevindt zich het experimentele broedhuis van Blue Linked op de tweede verdieping van het gemeentelijk fietsendepot. Op deze ongebruikelijke plek hebben we met onze brede biologische kennis en innovatieve technieken een succesvolle pilot uitgevoerd in het kweken van mariene pootvis (tarbot). Een prachtig voorbeeld van urban farming met oog voor dierenwelzijn. We maken gebruik van een uniek waterzuiveringssysteem, dat zijn werking in het kweken van kwetsbare zeedieren zoals koralen en sponzen heeft bewezen.

Scharrelvis

Nu we hebben ervaren dat het systeem ook voor het opkweken van vislarven werkt, zien we de kans voor het ontwikkelen van een nieuw fenomeen: scharrelvis. Onder scharrelvis verstaan wij kweekvis die opgroeit onder duurzame en diervriendelijke omstandigheden; een noodzakelijke stap die de aquacultuur moet maken, net als de veehouderij jaren geleden met scharrelvlees. Met het energiezuinige, gesloten waterzuiveringssysteem waarmee wij werken moet zelfs viskweek in de woestijn of in leegstaande kantoorgebouwen mogelijk zijn. De aanpak sluit naadloos aan op de transitie naar een circulaire economie en belooft een revolutie in de aquacultuur.
Ontwikkelingsreeks tarbotlarven (dag 1-45), gekweekt in het Experimenteel broedhuis van Blue Linked (foto: T. Wijgerde).
Ontwikkelingsreeks tarbotlarven (dag 1-45), gekweekt in het Experimenteel broedhuis van Blue Linked (foto: T. Wijgerde).

Broedhuis van de Toekomst

Met wie we ook praten over onze ambities, men vraagt naar het businessplan dat onze scharrelvis op de markt brengt. Wij vinden het daarvoor te vroeg. Omdat we hebben te maken met een game changing technology die de huidige aquacultuur een totaal nieuwe richting geeft, zijn aanvullende praktijktesten nodig. Wij houden niet van valse beloften, maar van gedegen inzicht in realistische mogelijkheden. Daarom wil Blue Linked na het Experimenteel broedhuis nu ook een Broedhuis van de Toekomst oprichten. Daarin doen we de noodzakelijke kennis en ervaring op in het kweken van scharrelvis voor commerciŽle doeleinden, samen met partners in o.a. Marketing & Sales. We zoeken aansluiting met gelijkgestemde zakelijke investeerders en we ontwikkelen een plan voor crowdfunding.

Het Broedhuis van de Toekomst is dť praktijkplek waar nieuwe lijnen worden uitgezet voor de aquacultuur. Want met de toenemende wereldbevolking moet worden voldaan aan een groeiende behoefte aan dierlijke eiwitten; maar dan wel duurzaam en diervriendelijk.

Voelt u zich betrokken bij deze ontwikkeling? Neem dan vrijblijvend contact op.

Experimenteel broedhuis pootvis in Utrecht (foto: M. Laterveer-de Beer).
Experimenteel broedhuis pootvis in Utrecht (foto: M. Laterveer-de Beer).