Kweekcentrum voor project 'Haaien en roggen terug in de Noordzee'

In juni 2015 ging 'Haaien en roggen terug in de Noordzee' van start, een samenwerkingsproject onder aanvoering van het Wereld Natuur Fonds. Blue Linked is kweekcoördinator van het project, dat tot 2019 duurt.

In onze kweekfaciliteiten van het Experimenteel broedhuis (Utrecht) komen eikapsels van haaien en roggen tot ontwikkeling. De eikapsels zijn afkomstig van het Dolfinarium (Harderwijk). Op 1 mei 2016 zijn de eerste roggen in het kweekcentrum geboren. Intussen zwemmen er bijna 300 jonge stekelroggen (Raja clavata) van uiteenlopende leeftijden in goede gezondheid rond. We volgen hun ontwikkeling en doen onderzoek hoe we de dieren zo goed mogelijk in gevangenschap kunnen laten opgroeien.

Op 14 oktober 2017 bereikte het kweekprogramma een mijlpaal: de eerste stekelroggen kregen hun vrijheid in de Oosterschelde. En nieuwe eieren zijn in ontwikkeling in het kweekcentrum. In totaal zullen zo'n 1.000 stekelroggen in dit pilotproject worden uitgezet.

'Haaien en roggen terug in de Noordzee' komt voort uit het Nederlands Haaien Actieplan, een gezamenlijk plan van het Wereld Natuur Fonds, het ministerie van Economische Zaken en andere partners. Doel is 'Een Noordzee waarvan het ecosysteem hersteld is en waarin gezonde populaties haaien en roggen voorkomen. Dit doel moet in 2030 gehaald zijn.'

Er verschijnen regelmatig nieuwtjes over dit project op onze website. Check onze nieuwspagina. Of deze project update van 21 maart 2018 door het WNF.

Eikapsels stekelrog (Raja clavata) (foto: P. Verhoog).
Eikapsels stekelrog (Raja clavata) (foto: P. Verhoog).
Stekelrog (Raja clavata), rugzijde (foto: P. Verhoog).
Stekelrog (Raja clavata), rugzijde (foto: P. Verhoog).
Stekelrog (Raja clavata), buikzijde (foto: P. Verhoog).
Stekelrog (Raja clavata), buikzijde (foto: P. Verhoog).
Stekelrog wordt voorzien van een tag (foto: P. Verhoog).
Stekelrog wordt voorzien van een tag (foto: P. Verhoog).
In juli 2017 is begonnen met het merken van de roggen, om te zien welk type 'tag' het meest geschikt is. De vissen reageren prima op de ingreep: ze eten goed en vertonen geen stress.

Het taggen gebeurt door Sportvisserij Nederland en voldoet aan de noodzakelijke vergunningen. De merkjes zijn bedoeld om de stekelroggen na uitzetten goed te kunnen monitoren.

Het uitzetten van de roggen betreft een pilot project met als doel kennis en ervaring op te doen over de mogelijkheid natuurlijke vispopulaties te versterken met gekweekte exemplaren. Nergens ter wereld vindt vergelijkbaar onderzoek plaats.
Oesterputten in Yerseke (foto: P. Verhoog).
Oesterputten in Yerseke (foto: P. Verhoog).
Voordat de stekelroggen worden uitgezet in de Oosterschelde, krijgen ze de tijd om te wennen aan de buitensituatie. Hiertoe mogen we gebruik maken van oesterputten in Yerseke.

Vlak achter de dijk krijgen de vissen de ruimte en leren ze hun eigen voedsel te zoeken. Proeven in het kweekcentrum hebben al laten zien dat de roggen prima kunnen overschakelen van diepvriesvoer naar levend voer. We verwachten dat deze voorbereiding de dieren zal helpen gemakkelijker te wennen aan hun leven in de vrije natuur.
Foto: P. Verhoog Foto: P. Verhoog Op 14 oktober 2017 was het zover: de eerste stekelroggen kregen onder veel media aandacht hun vrijheid in de Oosterschelde. Bijvoorbeeld RTL Nieuws, het Jeugdjournaal en Omroep Zeeland waren er bij.

Intussen blijken uitgezette stekelroggen hun weg naar de Waddenzee te vinden. Lees hier het bijzondere nieuws van 18 september 2018.
Directeur Sportvisserij Nederland Joop Bongers en WNF directeur Kirsten Schuijt (foto links) en projectleider Monique van de Water en Georgina Wiersma (Dutch Shark Society) (foto rechts) laten een stekelrog los.
Partners in het project 'Haaien en roggen terug in de Noordzee' zijn: Wereld Natuur Fonds, Stichting De Noordzee, Blue Linked, Sportvisserij Nederland, Dutch Shark Society. WNF folder over het project.

Media aandacht voor het project

Visionair (maart 2019)
Vroege Vogels radio (27 mei 2018)
RTV Utrecht - met Henk Westbroek (12 december 2017)
Het Visblad (december 2017)
Sportvisserij Nederland (16 oktober 2017)
Vismagazine (16 oktober 2017)
Reformatorisch Dagblad (16 oktober 2017)
RTL Nieuws (14 oktober 2017)
Jeugdjournaal (14 oktober 2017)
Omroep Zeeland (14 oktober 2017)
Provinciaalse Zeeuwse Courant (14 oktober 2017)
Trouw (12 oktober 2017)
Nieuws & Co, NPO Radio 1 (10 oktober 2017)
Zwitserse Publieke Radio (1 augustus 2017)
Omroep Zeeland (8 juni 2017)
Het Parool (20 mei 2017)
Tijd voor MAX (11:40-18:45) (3 mei 2017)
Algemeen Dagblad (7 april 2017)
Zapp Your Planet (28 april 2017)

Vroege Vogels tv (eerste ca. 7 minuten) (4 april 2017)

Vroege Vogels radio (07:20-09:30) (april 2015)