19-11-2012 | Coral Rehabilitation Initiative - geslaagde veldtrip Australië

Tussen 1 en 15 november 2012 verbleef Michaël Laterveer van Blue Linked in Australië om daar de voortplanting van koralen op het Groot Barrièrerif bij te wonen. Dit gebeurde in het kader van het Coral Rehabilitation Initiative.

De kweeksystemen die Blue Linked voor het Coral Rehabilitation Initiative heeft ontwikkeld werken uitstekend. In samenwerking met het Australian Institute of Marine Science (Townsville) en de University of New South Wales (Sydney) slaagde Michaël Laterveer erin om tienduizenden koraalembryo's op te laten groeien tot gezonde koraallarven.

Foto: M. Laterveer Rijpe koraalkolonies van Acropora tenuis staan klaar in het laboratorium van het Australian Institute of Marine Science om de pakketjes met eieren en zaadcellen te kunnen verzamelen zodra het koraal deze in het water loslaat. In de tussentijd worden kweeksystemen in orde gemaakt om bevruchte koraaleitjes op te kweken tot koraallarven.
Foto: Australian Institute of Marine Science Michaël Laterveer van Blue Linked aan het werk met de kweeksystemen (kreisels) voor koraallarven. De kreisels zijn gebouwd door Koi Joeniek en werken uitstekend.
Foto: M. Laterveer De drie kweeksystemen (kreisels) bevatten elk duizenden koraalembryo's die zich voorspoedig ontwikkelen tot koraallarven.
Foto: M. Laterveer Vier uur na de bevruchting hebben de koraaleitjes zich ontwikkeld tot meercellige embryo's. Aan de gelijkmatige vorm van de embryo's is te zien dat dit op een natuurlijke manier gebeurt.
Foto: M. Laterveer Ruim een dag na de bevruchting hebben de koraalembryo's zich ontwikkeld tot een rond bolletje. Er zijn geen afwijkende vormen te zien, wat wijst op een gezonde groei.
Foto: M. Laterveer

Ruim twee dagen (52 uur) na de bevruchting hebben de koraalembryo's zich ontwikkeld tot langwerpige larven die beginnen te zwemmen. Vervolgens gaan de larven op zoek naar een plek om zich te vestigen en zich om te vormen tot een primaire poliep: het begin van een nieuwe koraalkolonie.

Voor deze laatste stap heeft Blue Linked speciale tegeltjes laten ontwikkelen om de vestiging van koraallarven mogelijk te maken. De tegeltjes zijn ontworpen en geproduceerd door K&S Decor. Omdat Michaël Laterveer het vestigingsstadium van de larven niet in Australië kon afwachten, wordt dit proces verder uitgevoerd door wetenschappers waarmee wordt samengewerkt.

Terug