18-10-2013 | Blue Linked werkt aan een belangrijke doorbraak in de aquacultuur
Ontwikkelingsreeks tarbotlarven, gekweekt in het Experimenteel broedhuis van Blue Linked (foto: T. Wijgerde).
Ontwikkelingsreeks tarbotlarven, gekweekt in het Experimenteel broedhuis van Blue Linked (foto: T. Wijgerde).

In het Experimenteel broedhuis pootvis werkt Blue Linked met een innovatief kweeksysteem. Een belangrijk kenmerk hiervan is de continue aanwezigheid van een gevarieerd aanbod aan voedseldiertjes: kleinere raderdiertjes (Brachionus) en grotere roeipootkreeftjes (copepoden). Met dit unieke uitgangspunt biedt het systeem de vislarven een natuurlijke omgeving om op te groeien tot pootvis.


Dankzij het gevarieerde voedselaanbod worden in het broedhuis de vislarven in hun vroege ontwikkeling gestimuleerd om op een natuurlijke manier voedsel te zoeken. Met een veelzijdig ontwikkeld zoekgedrag, is naar verwachting de overstap van levend voer naar droogvoer minder ingrijpend dan in de traditionele aquacultuur. Daar kan minder gemakkelijk worden ingespeeld op de voedselbehoefte van opgroeiende vis. Resultaat is dat bij het overschakelen van de ene op de andere voedselbron doorgaans een hoge sterfte optreedt. Blue Linked wil met een natuurlijk voedselaanbod dit probleem verhelpen.


De kweek van tarbotlarven (Scophthalmus maximus) in het Experimenteel broedhuis heeft al tot verrassende resultaten geleid. Zo bleken de vislarven in een vroeger ontwikkelingsstadium dan in de traditionele aquacultuur in staat te zijn om naast levend voer ook droogvoer (150 micron) te eten. De combinatie van het gevarieerde voedselaanbod met de vroege opname van droogvoer, betekent dat de gebruikelijke tussenstap van Brachionus naar Artemia nauplii kan worden overgeslagen.


Gewoonlijk worden vislarven geleidelijk aan gewend om steeds groter droogvoer te eten (van 150 micron via 300 micron naar 300-500 micron). Gezien de voorspoedige ontwikkeling van de tarbotlarven in het broedhuis, is besloten om de tussenstap van 300 micron over te slaan. Met een positief resultaat zou dit een tweede efficiƫntieslag in het kweekproces van pootvis kunnen betekenen.


Volg de nieuwste ontwikkelingen van het Experimenteel broedhuis pootvis op deze website! 


Terug