14.10.2017 | Vrij!
Michaël Laterveer (directeur Blue Linked) met gekweekte stekelrog, vlak voor vrijlating in Oosterschelde (foto: P. Verhoog).
Michaël Laterveer (directeur Blue Linked) met gekweekte stekelrog, vlak voor vrijlating in Oosterschelde (foto: P. Verhoog).
Op 14 oktober 2017 bereikt het project 'Haaien en roggen terug in de Noordzee' een mijlpaal. De stekelroggen die sinds mei vorig jaar zijn opgegroeid in ons kweekcentrum in Utrecht krijgen hun vrijheid in de Oosterschelde! Alle medewerkers en stagiaires hebben maandenlang naar dit moment toegewerkt, we zijn enorm trots op dit resultaat!

De stekelroggen zijn kerngezond, onderzoek in ons kweekcentrum heeft aangetoond dat ze prima in staat zijn om zelf voedsel te vangen. Door Sportvisserij Nederland zijn de dieren afgelopen tijd voorzien van speciale merkjes (tags), waarop de vissen goed reageerden. Bij eventuele vangst zijn de tags bedoeld om gegevens te verzamelen over o.a. de locatie en afmeting/gewicht van de vis. Deze informatie is nodig om meer inzicht te krijgen in de habitat en leefwijze, wat bijdraagt aan de bescherming van de soort. Al onze werkzaamheden verlopen volgens de eisen van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.

Met deze vrijlating is het project 'Haaien en roggen terug in de Noordzee' zeker niet ten einde. In ons kweekcentrum ligt een tweede lichting roggeneieren klaar voor een volgende ronde. Intussen blijven we doorgaan met ons onderzoek zodat we steeds beter in staat zijn om deze predatoren een goede toekomst te geven, wat nodig is voor een gezonde Noordzee!
Terug