Mobiel laboratorium voor koraalrifherstel

Vanuit ons eigen gedachtegoed ontwikkelde Blue Linked een mobiel laboratorium voor het kweken van koralen met behulp van seksuele voortplantingstechnieken als methode van koraalrifherstel.

In transporteerbare zeecontainers passen we bevruchtingstechnieken toe op eieren en sperma van koralen, verkregen uit de natuur. Na bevruchting ontwikkelen de embryo’s zich in het laboratorium tot koraallarven die zich na enige tijd op speciale tegeltjes vestigen. Vervolgens ontstaat per larve een nieuwe koraalkolonie die kan worden teruggezet op het rif. De faciliteiten in het lab bieden de mogelijkheid tot wetenschappelijk onderzoek.

Door de kwetsbare koraallarven onder geconditioneerde omstandigheden te laten opgroeien, hebben zij een grotere overleving dan in de natuur. Dat maakt de methode zeer veelbelovend voor koraalrifherstelprojecten zoals het Coral Rehabilitation Initiative van Van Oord Dredging and Marine Contractors.
Michaël Laterveer, bedenker van het mobiele lab (foto: M. Laterveer-de Beer).
Michaël Laterveer, bedenker van het mobiele lab (foto: M. Laterveer-de Beer).

Opschalen koraalkweektechnieken

Het mobiele laboratorium betekent de ontbrekende schakel in het opschalen van reeds bestaande en beproefde koraalkweektechnieken. De containers kunnen op elke willekeurige plek worden neergezet voor effectieve toepassing als mitigerende maatregel van bijvoorbeeld grootschalige baggerprojecten. Naast het ontwerp stelde Blue Linked werkprotocollen op die nodig zijn om de kweekwerkzaamheden in het veld uit te voeren.

Wereldwijd worden aannemers van bagger-, waterbouwkundige en offshore projecten geconfronteerd met steeds strengere milieueisen. Van Oord heeft het kweeklab voor koralen uitgebracht onder de naam 'ReefGuard'.
Lees hier meer over de ReefGuard