Copepoden: het ultieme voer voor vislarven


Blue Linked werkt aan het kweken van copepoden (roeipootkreeftjes) als hoogwaardige en natuurlijke voedselbron voor vislarven. Uit onderzoek blijkt dat het grootbrengen van vislarven tot pootvis met copepoden als voedselbron tot betere resultaten leidt dan met gebruik van conventionele voedseldiertjes zoals pekelkreeftjes (Artemia sp.) en raderdiertjes (Brachionus ssp.).


Succesvolle kweek tarbot pootvis

In ons Broedhuis pootvis is een succesvolle kweek van tarbotlarven (Scophthalmus maximus) tot pootvis uitgevoerd, waarbij we gebruik hebben gemaakt van zelf gekweekte copepoden als voedselbron.

Roeipootkreeftje (copepode) (foto: J. Kros).
Roeipootkreeftje (copepode) (foto: J. Kros).

Vernieuwend waterzuiveringssysteem

Basis van onze copepoden kweek vormt een innovatief waterzuiveringssysteem. Uniek is dat het water in gesloten systemen zowel schoon als levend blijft. Het is speciaal ontwikkeld voor het houden en kweken van kwetsbare zeeorganismen zoals plankton en pootvis. Bovendien levert het systeem een aanzienlijke energiebesparing op, omdat er geen gebruik wordt gemaakt van zandfilters en andere conventionele waterzuiveringstechnieken.

Biologische kweek van pootvis: scharrelvis

Onze waterzuivering werkt als een zelfreinigend mini-ecosysteem. Dat komt omdat de zuiverende werking ervan is afgekeken van de natuur. Door drie natuurlijke elementen uit zee te behouden – levend plankton, recycling van afval en bodemactiviteit – ontstaat gezond en levend water. Wij willen deze vernieuwende manier van waterzuivering benutten om in een gesloten systeem op biologische wijze pootvis te kweken: scharrelvis. De ontwikkeling van een kweekcultuur waarin algen en copepoden bij elkaar leven vormt hierin de eerste stap. In de traditionele aquacultuur worden deze eerste schakels in de voedselketen apart van elkaar gekweekt. Wij willen deze onnatuurlijke aanpak doorbreken.