Ecologisch gekweekte koralen


Vanuit hobby- en publieksaquaria bestaat een vraag naar kweekkoralen. Doorgaans zijn deze afkomstig uit het wild. Dit betekent dat natuurlijke riffen door het oogsten van koralen worden aangetast.

Blue Linked slaat een andere weg in om in de vraag naar kweekkoralen tegemoet te komen. Samen met het Nederlandse bedrijf EcoDeco hebben wij aangetoond dat de commerciĆ«le kweek van koralen, afkomstig uit herkweek mogelijk is. Dit gebeurde met het project Koralen in de kas, dat in 2012 succesvol werd afgesloten. 

Gekweekt koraal Caulastrea curvata (foto: M. Laterveer-de Beer).
Gekweekt koraal Caulastrea curvata (foto: M. Laterveer-de Beer).

Duurzaam koraal

Dankzij een speciale techniek, ontwikkeld door EcoDeco, werden de koralen onder zo natuurlijk mogelijke omstandigheden gekweekt. In 2014 berichtte dagblad Trouw over een nieuw koralenproject van Blue Linked, in samenwerking met koralenexpert Tim Wijgerde.


Farmaceutische industrie, wetenschappelijk onderzoek

Met het kweken van koralen verwacht Blue Linked tevens te kunnen voldoen aan toekomstige vragen vanuit de farmaceutische industrie voor het winnen van nuttige stoffen. Wetenschappers kunnen bij ons terecht om de gewenste koralen te leveren voor hun wetenschappelijk onderzoek. Ook onderzoek naar het effect van klimaatverandering en andere onderzoeksvragen omtrent de gezondheid en het voortbestaan van natuurlijke koraalriffen hebben onze interesse.

Gekweekt koraal Hydnophora sp. (foto: M. Laterveer-de Beer).
Gekweekt koraal Hydnophora sp. (foto: M. Laterveer-de Beer).
Al in 2004 werkte MichaĆ«l Laterveer van Blue Linked (toen werkzaam als marien bioloog van het Oceanium in Diergaarde Blijdorp) samen met EcoDeco. Zo deden zij mee aan een toekomstverkenning voor het duurzaam benutten van natuurlijke hulpbronnen in zee. In het boek Zee in Zicht, uitgebracht door de Stichting Toekomstbeeld der Techniek, verscheen een interview met hun visie op innovatieve technieken om koralen en andere zeeorganismen te kunnen kweken. Lees hier het interview